Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

WOK Melding


Wanneer een auto ernstige schade heeft opgelopen bij een ongeval of aanrijding kan een deel van het kenteken worden ingenomen. De auto krijgt dan de Wacht Op Keuren (WOK) status en mag vanaf dat moment niet langer aan het verkeer deelnemen. Deze status wordt alleen afgegeven bij ernstige autoschades waarbij de staat van de auto dusdanig van de originele standaard afwijkt, dat de veiligheid en betrouwbaarheid niet langer gegarandeerd kan worden.

Ben je recent betrokken geweest bij een ongeval en heeft jouw auto een WOK melding gekregen? Sta je op het punt een occasion te kopen en wil je weten of er een WOK status actief is? Ben je benieuwd of de auto in het verleden een WOK vermelding heeft gehad? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op autoverleden.nl/ kom je alles over elke auto te weten, wij gaan verder dan de statuscheck en hebben bijna alle schadeauto's zonder WOK historie in onze database.

Wil je meer weten over waar deze schademelding voor staat, wanneer een auto deze melding krijgt en hoe je er weer vanaf komt? Lees dan verder.

Wat is de WOK status?


WOK is de afkorting van Wacht Op Keuren. De WOK status wordt afgegeven door de Rijksdienst Wegverkeer (RDW), politie of een autoschade-expert wanneer een auto ernstige schade heeft. Deze status is tijdelijk en kan worden opgegeven nadat het voertuig is gerepareerd en door de RDW is goedgekeurd voor deelname aan het verkeer.

WOK registratie negatieve invloed op autowaarde


Wanneer een WOK melding wordt geregistreerd is de auto voor altijd gemarkeerd als een auto met een ernstig schadeverleden. Omdat niemand zit te wachten op een schadeauto is dit voor de voertuigeigenaar een enorm negatief iets. Voor de potentiele koper daarentegen is het handig, want dit weet dat het mogelijk een slechte koop is. Het effect van een WOK historie kan daardoor oplopen tot een 30 a 40 procent lagere voertuigwaarde. Logisch want de betrouwbaarheid van een dergelijke wagen is veel lager. Check daarom altijd de historie van de auto om te voorkomen dat je ongemerkt zo'n voertuig koopt.

Wanneer krijgt een auto een WOK melding?


Wanneer we het hebben over een autokeuring zullen de meeste mensen denken aan de APK keuring. Dit is de Algemene Periodieke Keuring (APK) die met vooraf bepaalde intervallen wordt uitgevoerd om te controleren of de auto nog aan alle keuringseisen voldoet. Deze voertuigeisen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat het voertuig aan de minimale criteria voor de verkeersveiligheid voldoet en richten zich voornamelijk op de technische staat van de auto. Deze criteria zijn dusdanig streng zodat de auto voor minimaal één jaar goedgekeurd kan worden tijdens de APK keuring. De enige voorwaarden hiervan is dat er geen ernstige veranderingen in de technische staat van de auto mogen optreden gedurende de goedgekeurde termijn.

Na een aanrijding of ander oorzaak kan een dergelijke technische verandering optreden. De auto voldoet niet meer aan de APK keuringseisen en de RDW, politie of inspecteur van de verzekering/schade-expert welke het schaderapport opmaakt, vindt het niet langer veilig om de auto zomaar weer aan het verkeer te laten deelnemen. Dat is het moment dat een auto een WOK melding krijgt. Afhankelijk van de ernst van de afwijking krijgt de wagen een WOK 1 of WOK 2 status. Als eigenaar heb je daar geen invloed op. Wat je wel weet is dat je niet langer mag deelnemen aan het verkeer totdat de auto weer voldoet aan de keuringseisen.

Blijkt uit het schaderapport dat de auto ooit een WOK status heeft gehad, dan weet je als potentiele koper dat de auto ernstige schade heeft gehad. Dit zal altijd gevolgen hebben op de veiligheid van de auto en de waarde. Want een auto met een historische WOK status is moeilijk verkoopbaar, als kopers er lucht van krijgen zien ze in de meeste gevallen van de koop af.

Wat is het verschil tussen WOK 1 en WOK 2?


Er zijn twee soorten WOK meldingen, namelijk de WOK 1 en de WOK 2 melding. WOK 1 is de meest ernstige categorie waarbij sprake is van zwaardere schades en/of gebreken dan bij een WOK 2 status.

Criteria voor de WOK 1 status


Voertuigen die de WOK 1 status krijgen zijn meestal betrokken geweest bij een aanrijding of ongeval met grote impact op de carrosserie en/of de wielophanging. Wanneer een auto schade heeft aan één of meerdere van de onderstaande punten krijgt deze zeker de status WOK 1:
• Carrosserieonderdelen met een dragende functie zijn ernstig beschadigd en vervormd.
• De balken langs het carrosserie zijn zwaar vervormd.
• De deurstijlen zijn zwaar vervormd.
• Het dak is verwijderd of deur- of raamstijlen zijn door de hulpdiensten doorgeknipt.
• Eén of meer wielophangingen is zwaar beschadigd in samen met tenminste één van de bovenstaande schades.
• De schadeauto heeft ernstige brand- of waterschade opgelopen.

Criteria voor de WOK 2 status


De WOK 2 status is een heel ander verhaal dan de WOK 1 status. Deze tweede optie kan bijvoorbeeld tijdens een verkeerscontrole door de politie worden afgegeven. De politie kan de WOK melding doen bij de RDW als de agent constateert dat de auto niet meer aan de verkeerseisen voldoet. Denk hierbij aan ernstige ruitschade, het ontbreken van een of meerdere spiegels of andere ernstige niet gemelde schades. Deze melding kan ook worden afgegeven wanneer een agent meet een uitlaat de maximale decibel overschrijding passeert, er verlichting is aangepast/aangebracht die niet toegestaan is volgens de wegenverkeerswet.

De WOK 2 status is minder ernstig dan de 1ste categorie, maar wel ernstig genoeg om de auto te verbieden langer deel te nemen aan het verkeer. De onderdelen waardoor een wagen de WOK 2 melding kan krijgen zijn opgenomen in de Wegenverkeerswet van 1994 onder de 'Regeling voertuigen'. Hieronder vind je een overzicht van deze punten:
• Deuren, kofferbak en/of de motorkap sluiten niet goed.
• De ruiten zijn beschadigd en/of hebben een sterk belemmerend effect op het zicht.
• Er steken scherpe delen uit en/of onderdelen dreigen los te raken.
• Er zijn ernstige gebreken en/of afwijkingen aan de verlichting.

Hoe kan je de Wachten Op Keuren status ongedaan maken?


Je kunt deze status ongedaan maken door de auto te laten herstellen en voor te dragen voor een RDW herkeuring. Zodra de keuring goed is, mag je met de auto weer deelnemen aan het verkeer. Toch blijft de schade onlosmakelijk, met alle gevolgen van dien, aan de autoschade historie verbonden.

Mag je met een auto met de WOK status wel naar de RDW herkeuring rijden?


Een auto met WOK melding mag nooit zomaar aan het verkeer deelnemen. Ten eerste omdat het verboden is om met deze auto aan het verkeer deel te nemen en ten tweede omdat je tijdens de WOK status geen dekking van je autoverzekering krijgt. Het is dus niet alleen strafbaar maar ook nog eens zeer onverstandig om met een dergelijk auto aan het verkeer deel te nemen. Toch is er wel een mogelijkheid om legaal met het voertuig naar het keuringsstation te rijden. Voor dit soort situaties is een eendagskenteken te verkrijgen. Met dit kenteken mag je, via de kortste weg, van je huisadres of het schadeherstelbedrijf naar het keuringsstation rijden. Een omweg is absoluut niet toegestaan. Ga je met een eendagskenteken de weg op, informeer dan ook je verzekeraar en zorg voor dekking.

Waar kun je nagaan of de auto mag deelnemen aan het verkeer?


Zodra de WOK melding gedaan is bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer wordt dit doorgevoerd in het RDW kentekenregister. Tegenwoordig heet deze melding 'Verbod op rijden op de weg'. De eigenaar van het voertuig ontvangt nadat de auto is aangemeld een brief van de RDW. In deze brief wordt aangegeven dat, totdat de auto is hersteld en goedgekeurd, deze op de openbare weg mag rijden. Overige voertuigverplichten zoals de verzekering en wegenbelasting blijven wel doorlopen. Let wel op, je bent niet verzekerd als je met een schadeauto met 'verbod voor rijden op de weg' aan het verkeer deelneemt.

Je kunt de WOK melding controleren bij RDW OVI of in ons schaderapport, waarin wij tevens uitgebreid inzicht geven in het schadeverleden van de auto.

Hoe gaat de schadekeuring in z'n werk?


Heeft een auto een WOK melding en geldt er een verbod op deename aan het verkeer omdat er sprake is van ernstige schade? Dan moet de auto nadat de schade is hersteld opnieuw gekeurd worden. Deze herkeuring kan alleen bij een erkend RDW keuringstation.

In vier stappen je schadekeuring afhandelen


1. Maak een afspraak bij de Rijksdienst Wegverkeer voor een 'Schadekeuring'.
a. Op dit moment kun je de schadekeuring laten uitvoeren in: Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Veldhoven, Zwijndrecht en Zwolle.
2. Betaal de kosten voor deze keuring ter plaatsen bij afleveren / ophalen van het voertuig.
3. De auto wordt gekeurd met als doel de WOK melding te verwijderen en het verbod op deelnemen aan het verkeer op te heffen. De keurmeester zal de auto beoordelen volgens de APK keuringseisen (let op, het is geen APK keuring en geldt ook niet zo) en twee belangrijke punten in het bijzonder:
a. Is de schade op een deugdelijke manier herstelt?
b. Is de wieluitlijning recht?
4. Zodra de auto deugdelijk is bevonden zal de RDW het kentekenbewijs weer geldig maken. Je krijgt mogelijk een nieuwe kentekencard en tevens een brief van de RDW om te bevestigen dat je weer aan het verkeer mag deelnemen. De status wordt officieel opgeheven en is niet langer zichtbaar via RDW OVI.

Wat kost de schadekeuring bij de RDW?


De RDW is de enige organisatie die de schadekeuring mag uitvoeren. Alleen een RDW erkende keurmeester mag dit van de wegbeheerder. De kosten voor een schadekeuring voor een normale auto (tot 3500 kg) zijn € 42,00. De herafgiftere van het kentekenbewijs kost € 64,00 en een eventuele aanvullende APK keuring kost € 57,00. Je bent dus minimaal € 106,00 kwijt voor het keuren en op kenteken terugzetten.

 

Extra Informatie