Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

RDW WOK melding niet langer zichtbaar bij RDW


We zijn inmiddels al bijna een jaar verder nadat de RDW eind juni 2018 aankondigde niet langer inzicht te geven in de actuele WOK-status bij de gratis RDW OVI check. Autoverleden vindt dit een goede zaak. Want veel websites gebruikte de WOK status als bron voor het aanleveren van inzicht in het schadeverleden van een auto. Dit is misleidend en niet correct, want de WOK status staat los van het schadeverleden. Daarom zijn wij blij dat de RDW deze informatie niet langer beschikbaar stelt.

Om je meer inzicht te geven in de WOK melding in relatie tot het schadeverleden geven wij je eerst inzicht in de RDW WOK zelf en daarna in de manier waarop deze informatie wordt gebruikt.
Wanneer krijgt een RDW WOK melding auto?


De RDW WOK melding wordt niet alleen afgegeven bij ernstige schade na een ongeval. Deze status wordt ook afgegeven wanneer de politie constateert dat voertuigeisen afwijken van standaard door later aangebrachte aanpassingen die niet voldoen aan de eisen voor deelname aan het verkeer. De WOK status direct koppelen aan het hebben van een schadeverleden is daarom geheel onterecht en misleidend.?

Natuurlijk kan er een verbod op deelname aan het verkeer worden afgegeven als een auto schade heeft opgelopen. Toch gebeurt het minstens zo vaak dat er een WOK melding wordt afgegeven wanneer een auto het maximaal aantal decibel overschrijdt, de ruiten donker zijn afgeplakt of bijvoorbeeld een spoiler gevaarlijk groot. Deze status kan worden afgegeven door politie bij een verkeerscontrole, de RDW bij een keuring of een verzekeraar wanneer de schade-expert de auto afkeurt.

Onterecht aanbieden van schadeverleden een halt toeroepen


Het zal je niet ontgaan zijn. In je zoektocht naar een betrouwbare occasion struin je het internet af naar voertuiginformatie. Al snel kom je terecht bij websites die beweren inzicht te kunnen geven in het schadeverleden. Helaas berust dit inzicht vaak op het feit dat er in het verleden een WOK status is afgegeven. Het kan daarom goed zijn dat een auto negatief uit de schadecheck komt, terwijl deze helemaal nooit schade heeft gehad. Om dit misbruik te voorkomen heeft de RDW ervoor gekozen de WOK-status uit het open data rapport te halen.

Wat is de oplossing?


De oplossing om dit soort misleiding te voorkomen is ten eerste het afschermen van de WOK informatie in de RDW opendata totdat er een onderscheid gemaakt kan worden. Dat is ook wat er nu is gebeurd, daarom is de RDW WOK melding niet meer opvraagbaar en wordt er nu alleen getoond 'verbod om te rijden over de weg' wanneer het kenteken is ingenomen. Vervolgens moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de soorten verboden en uitgelegd worden waarom de auto niet mag deelnemen aan het verkeer. Zo wordt eenvoudig duidelijk of dit door schade is of een nadere oorzaak heeft. ?

Schadehistorie bij Autoverleden.nl niet afhankelijk van RDW WOK data


Wil je weten of een auto in het verleden schade heeft gehad? Dan ben je bij autoverleden aan het juiste adres. Wij tonen je de ECHTE schadehistorie. Wij maken geen gebruik van onterechte WOK gegevens en bij ons krijg je alleen te zien of een auto schade heeft gehad wanneer het ECHT schade is. Ons schaderapport laat je zien waar de schade zich heeft bevonden en hoe ernstig de schade was. Onmisbaar en betrouwbaar.