Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Duits kenteken checken


Bij de aankoop van een tweedehandsauto kijken steeds meer kopers naar Duitsland. Het aanbod auto's bij onze Oosterburen is groter, goedkoper en luxer. Elk jaar worden er tienduizenden auto's per maand vanuit Duitsland geïmporteerd. Eerder werden de auto's voor de handelaren gekocht en naar Nederland vervoerd, maar tegenwoordig zien wij ook steeds meer particulieren een auto kopen in Duitsland. Of een geïmporteerde auto in Nederland kopen. De kosten die worden bespaard op de aankoop wegen op tegen de extra kosten zoals vervoer en BPM. Het is natuurlijk wel verstandig om een Nederlandse én een Duitse vergelijkingssite te bekijken. Het komt soms nog voor dat een auto in Nederland goedkoper is dan in Duitsland. Als op je een auto op het oog hebt, dan is het aan te raden om een kenteken check te doen. Maar is dit wel het handigst om te doen?
Kentekencheck Duitsland


Het is mogelijk om een Duits kenteken check uit te voeren, maar dit zal je niet al te veel informatie geven. Dit komt omdat een kenteken in Duitsland persoonsgebonden is. In Nederland zijn wij gewend aan het feit dat een kenteken is gelinkt aan de auto. Als de auto van eigenaar verandert, dan verandert het kenteken dus niet. In Duitsland werkt dit dus net iets anders. Als een persoon een auto koopt, dan komt het persoonsgebonden kenteken mee naar de nieuwe auto. Bij een check aan de hand van Duitse kentekens krijg je daarom gegevens over de eigenaren en niet over de auto's. Het is zelfs zo dat je geen gegevens over de eigenaar kunt opvragen. Je kunt namelijk op basis van iemand zijn naam erachter komen welke auto van deze persoon is. Deze informatie is dan te gebruiken om de auto te stelen of om wraak te nemen. Op deze reden is deze informatie niet op te vragen.

Het feit dat een kentekencheck geen zin heeft voor een Duits kenteken betekent niet dat je geen informatie kunt opvragen over een auto. Alle informatie van het voertuig wordt opgeslagen in een grote database op basis van het chassisnummer (ook wel VIN genaamd). De naam kentekencheck is dus een verkeerde benaming, een chassisnummercheck of VIN-check is beter passend.

Chassisnummercheck Duitsland


Een chassisnummer of het VIN (Voertuig Identificatie Nummer) is een unieke code van 17 cijfers. Deze code is niet te verwijderen of te veranderen wat betekent dat de geschiedenis van een auto makkelijk te achterhalen is. Let wel op, er wordt wel gefraudeerd met deze nummers. Criminelen zullen het nummer onleesbaar maken zodat er geen check meer mogelijk is. Op deze manier kunnen gestolen auto's gemakkelijk worden doorverkocht onder valse papieren. Bij auto's uit het buitenland is het verstandiger om een VIN-check te doen in plaats van een kentekencheck, zo ook in Duitsland. Dit risico is bij wagen vanuit België aanzienlijk kleiner. De Belgische overheid werkt, in tegenstelling tot de Duitse, wel samen met de RDW. Waardoor de Belgische kenteken check eenvoudig te doen is.

Welke gegevens leveren een VIN-check op?


Algemene voertuiggegevens


De standaard autogegevens worden na een VIN-check duidelijk. Naast de generieke gegevens als het merk, het model en de soort motor, zijn ook de opties duidelijk vermeld. Op deze manier kun je controleren of de beloofde opties ook daadwerkelijk op de auto zitten.

Gestolen of niet?


Gestolen auto's worden vaak snel voor weinig geld doorverkocht. Zo zijn criminelen snel van het 'bewijsmateriaal' af. Als een auto geregistreerd staat als gestolen, dan komt dit in een grote database te staan. Bij een chassisnummercheck worden deze databases gecontroleerd om te kijken of je op het punt staat om een gestolen auto te kopen.

Kilometerstand wel juist?


Er wordt veel gesjoemeld met de kilometerstand van voertuigen. Een lage kilometerstand betekent een hogere waarde, een hoge stand betekent juist een lagere waarde. Het terugdraaien van de teller is een makkelijk klusje wat het voor de verkoper aantrekkelijk maakt om dit te doen. Gelukkig wordt de stand van de teller bijgehouden op het moment dat de auto een onderhoudsbeurt ondergaat. Een check maakt op basis van deze gegevens een schatting wat de kilometerstand moet zijn en laat aan jou weten of de opgegeven stand juist is.

Eventuele schade + foto's hiervan


Als een auto is betrokken geweest bij een ongeluk en schade heeft gehad, dan wordt dit soms met een goedkope reparatie optisch gerepareerd. Dit heeft als gevolg dat de auto er visueel goed uitziet, maar dat er eigenlijk een hoop dingen mis zijn. Het kan ook zijn dat de auto wel goed is gerepareerd, maar dat de verkoper dit liever voor zichzelf houdt. Met een check kun je nagaan of de auto betrokken is geweest bij een ongeval, wat voor schade dit tot gevolg had en je krijgt foto's van de schade (mits er foto's zijn gemaakt).

Vorige eigenaren


Omdat het chassisnummer nooit verandert, is het makkelijk om alle vorige eigenaren op te vragen. De hoeveelheid eigenaren is ook van invloed op de prijs van de auto, het is dus belangrijk om dit te weten. In het rapport van je krijgt na onze VIN-check staat het aantal eigenaren en de verschillende kilometerstanden die bij deze eigenaren horen.

Autowaarde


Niet geheel onbelangrijk is de taxatie van de auto. Een accurate inschatting van de waarde is van belang voor het berekenen van de import kosten en de af te dragen BPM.

 

Extra Informatie