Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Kilometerstand check


De Autoverleden.nl kilometerstand check is de kentekencheck om te controleren of de tellerstand van de auto volgens de NAP en de RDW juist is.De kilometer check is de manier om jezelf te beschermen tegen tellerfraude.

De kilometerstand van een auto is, samen met het bouwjaar en de conditie van de auto, een van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de waarde van de auto. Een auto met een lage km stand is meer waard en beter verkoopbaar dan een wagen met meer kilometers op de teller. Om die reden zijn er veel particulieren en malafide autohandelaren die hun handen vuil maken aan het moedwillig terugdraaien van tellerstanden. Zij willen ten koste van het vertrouwen en de onwetendheid van de potentiele koper winst behalen.

Het terugvoeren van de km teller in het dashboard is eenvoudig en er zijn online tal van instructies te vinden. Erger nog, er zijn zelfs bedrijven die het terugdraaien van een km stand in het dashboard aanbieden als dienst. Voor een relatief klein bedrag passen zij de tellerstand in het dashboard aan naar de gewenst stand. De auto is daardoor, tenzij de geïnteresseerde koper een kilometerstand check doet en er daardoor achter komt dat er gesjoemeld is, direct meer waard. Want controleer je deze niet, dan word je gemakkelijk opgelicht en slachtoffer van tellerfraude.

Op deze pagina leggen wij je uit hoe jij de tellerstand controle kunt doen. Wij vertellen je welke informatie je daarvoor nodig hebt en waar je op moet letten.
Kilometerstand controleren


Autoverleden heeft haar eigen kilometerstand database, welke wordt gecombineerd en aangevuld met informatie van de RDW en NAP. Onze kilometerstand check is uitzonderlijk betrouwbaar en compleet. Wil je zeker weten dat de km stand van de auto juist is? Wil jij absoluut geen slachtoffer worden van tellerfraude? Dan is de Autoverleden kilometerstand controle je beste optie!

Op Autoveleden.nl kun je in slechts 4 simpele stappen de kilometerstand van elke auto controleren. Wanneer je het kenteken weet is de kilometer check binnen 2 minuten gedaan. Je weet direct of de opgegeven km stand juist is of niet.

Benodigdheden km stand check


1. Het kenteken van het betreffende voertuig.
2. De kilometerstand die de verkoper op geeft / in het dashboard wordt getoond.

Kilometerstand controleren in 4 stappen


Stap 1: Voer het kenteken van de auto in en klik op 'Check dit kenteken'.

Stap 2: Vink 'Kilometerstand check' en vul de huidige kilometerstand in.

Stap 3: Selecteer je betaalmethode. Je kunt kiezen uit iDEAL, PayPal, Mastercard, VISA of Mister Cash van Bank contact.

Stap 4: Direct na het voldoen van de betaling komt je tellerrapport in beeld.

Controleer ALTIJD de km stand in het dashboard


De auto km check is je beste kans om te voorkomen dat je een auto met teruggedraaide teller koopt. Er is één uitzondering op de regel waar jij je van bewust moet zijn. Er zijn aanbieders die 'ogenschijnlijk' netjes een RDW tellerrapport of NAP Pas aanleveren bij de verkoop of in de advertentie. Toch is dit nog geen garantie voor een betrouwbare koop.

Soms is een logische km stand in de advertentie eigenlijk niet logisch. Op de verkoopwebsite is alleen geverifieerd of de laatst doorgegeven kilometerstand logisch is. De verkoper kan deze opgegeven in de advertentie, er staat een groen NAP vinkje, maar toch is er in werkelijkheid bijvoorbeeld wel 25.000 km meer gereden. Jij gaat op de auto af vanwege de aantrekkelijk stand en als je niet het dashboard controleert zou je de auto zo kopen terwijl er in het dashboard een ander getal staat.

Er zijn helaas ook fotoshoppende oplichters actief. Zij maken passen zelf het tellerrapport aan en laten deze aan je zien. Doe je dan zelf geen kilometerstand check, dan koop je de auto in goed vertrouwen en zal je er misschien pas achter komen dat je bent opgelicht als de auto voor onderhoud gaat of als je deze gaat inruilen of verkopen.

De kilometerstand van een auto


De kilometerstand van een auto zegt veel over het voertuig. Een auto schrijft af in waarde en verwachte gebruiksduur op basis van het aantal gereden kilometers. Hoe langer de verwachte gebruiksduur is, hoe meer kilometers de auto nog kan afleggen zonder dat er groot onderhoud te verwachten is, des te meer de auto waard is. Daarnaast wordt het onderhoud op basis van gebruiksjaren en kilometers gebaseerd. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is de distributieriem. Afhankelijk van het merk en model zal de distributieriem na een bepaalde hoeveelheid kilometers, bijvoorbeeld 90.000 km, moeten worden vervangen of na bijvoorbeeld 5 gebruiksjaren. Aan dergelijk onderhoud hangt een fors prijskaartje. Daarom is het belangrijk om te kijken wanneer de distributieriem is vervangen, hoeveel kilometer ermee gereden is en wanneer of over hoeveel km de distributieriem moet worden vervangen. Is de distributieriem recent vervangen, dan is de auto meer waard dan wanneer deze bijna aan vervanging toe is. Is de teller teruggedraaid, dan rijd je mogelijk veel te lang door met een deze riem, met alle risico's en gevolgschadekosten van dien.

Logisch verloop van de km stand


Bij een logisch verloop neemt de km stand op een logische manier toe. De auto wordt gebruikt en dan mag je verwachten dat de km stand toeneemt. Dat is een positieve bevestiging en geeft aan dat er op het laatste moment van controle geen sprake was van fraude.

Normaal zie je meestal per eigenaar een bepaald rijgedrag. Bijvoorbeeld dat de eerste eigenaar gemiddeld 18.000 km per jaar met de auto rijdt, de tweede wat minder per jaar en de derde weer veel meer. Er hoeft dus niet elk jaar precies even veel mee gereden te zijn voor een logisch verloop, maar het moet wel oplopend zijn en enigszins in lijn zijn met de gebruiksverwachting.

Onlogisch verloop van de km stand


Bij een onlogisch verloop is de km stand niet oplopend. Er is dan waarschijnlijk sprake van fraude. De kilometerstand kan immers niet afnemen.

Wat te doen bij een onjuiste KM stand?


Ben je van plan een auto te kopen en kom je erachter dat de km stand onlogisch is? Dan raden wij je aan om van de koop af te zien. Heb je zelf een auto en weet je zeker dat de km stand wel logisch is? Neem dan contact op met je onderhoudsgarage om te kijken of zij wellicht een invoerfout hebben gemaakt. In dat geval zal de km stand alleen op logisch terug kunnen komen als er een tellerstand correctie wordt uitgevoerd bij een RDW keuringsstation.

Tellerstand Controleren Middels NAP


Stichting NAP registreert sinds 1991 tellerstanden van auto's. Dankzij deze registratie is het mogelijk om de tellerstand van een auto te controleren. Is de tellerstand logisch, dan krijgt de auto een positief NAP certificaat. Bij negatief resultaat zal het rapport dit aangeven. Op het rapport staan alle geregistreerde standen en datums.

De NAP check was tot 2014 de mogelijkheid en volledig in handen van de Nationale Autopas. De NAP check is tegenwoordig nog wel mogelijk, maar niet bij Stichting NAP, maar bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

KM Stand Van Een Auto Opvragen Met RDW


De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft de NAP taken en diensten overgenomen. Toch werkt het nu wel anders. Er is in plaats van het NAP certificaat een vergelijkbaar RDW tellerrapport ontwikkeld. In tegenstelling tot de NAP check die iedereen kan doen, maakt de RDW onderscheid tussen verkoper en koper. Hieronder bespreken we de verschillen.

Als verkoper KM stand bij de RDW opvragen


Als verkoper en voertuigeigenaar kun je bij de RDW inloggen met je DigiD en een tellerrapport kopen. Je kunt dan een uitdraai maken en inzicht krijgen in alle km stand registraties. Het eindoordeel is dan of de tellerstand logisch of onlogisch is. Ofwel, of de auto km stand klopt of dat er mee gesjoemeld is.

Als koper KM stand controleren bij de RDW


Als koper kun je niet inloggen en geen informatie krijgen bij de RDW over de tellerstanden. Deze rechten zijn alleen aan de verkoper / eigenaar gegeven. Niet handig wat ons betreft. Want juist de koper heeft belang bij dit inzicht. Als koper kun je alleen zien bij de RDW of de laatst geregistreerde km stand logisch is. Het risico is dat de verkoper de km stand terug heeft gedraaid nadien. De check bij de RDW geeft dan logisch aan terwijl de teller eigenlijk is teruggedraaid. Pas bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt of APK zal dit worden gesignaleerd. Wij raden je daarom aan om niet op deze gegevens te vertrouwen omdat ze onjuist kunnen zijn.

Laat de verkoper altijd in jouw bijzijn een RDW tellerrapport opvragen of doe zelf een NAP check bij ons op de website.

getTrustpilot_widget_rich() ?>
getFooter() ?>
 
 

Extra Informatie

Waarom een de tellerstand van eenoccasion belangrijk is?
Kilometerstand fraude herkennen en tegengaan
Hoe werken kilometertellers? - Autoverleden legt het uit
Een hoge kilometerstand brengt uitdagingen mee - Wij helpen