Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Gebruikte auto kopen? Wij helpen je op weg!


Een van de grootste stresspunten bij het kopen van een gebruikte auto is de vraag of je wel waar krijgt voor je geld. Een derde van de kopers geeft aan dat ze niet goed geïnformeerd zijn over de problemen van de auto. Bijna een kwart heeft het gevoel dat ze zijn misleid maar echt bewijs kunnen ze niet vinden. Iets meer dan tien procent heeft het idee dat de auto een ongeluk heeft gehad waar ze niet over zijn verteld. Deze cijfers wijzen erop dat het moeilijker is dan je van tevoren zou denken. Daarom is het belangrijk dat je voordat je een gebruikte auto gaat kopen goed weet waar je mee bezig bent, je trapt namelijk al gauw in het goede praatje van de verkoper terwijl de auto van slechte kwaliteit is. Het voorbereiden is niet moeilijk, volg deze adviezen om zeker te weten dat je een goede deal kan maken en voorkomt dat je een miskoop doet.




Maak altijd een kijkafspraak en testrit


Bij het kopen van je toekomstige auto is het van belang dat je deze eerst gaat bekijken. Dit geeft je de mogelijkheid om de auto goed van dichtbij te kunnen checken op eventuele indicatoren van schade, hier zijn handige tips en trucs voor. Neem hier ook rustig de tijd voor, tegenwoordig kunnen garages schade makkelijk verbergen en is het voor de gemiddelde koper moeilijk te zien. Zo kunnen kleine oneffenheden in de lak bijvoorbeeld al wijzen op ernstige roest van het chassis. Daarnaast is het fijn om een testrit te maken. Zorg hierbij ook dat jij degene bent die achter het stuur zit. Rare geluiden kunnen tijdens deze rit wijzen op schade of slijting. Denk hierbij aan ongewoon geratel of geklonk bij het schakelen. Ook kan een oncomfortabele rijervaring wijzen op een niet goed werkende ophanging of vering.

Prijzen vergelijken


Iets wat wij veel zien, zijn auto's die voor lage prijzen te koop worden aangeboden op de markt. De kans dat dit een auto is met schade is dan zeer aanwezig. De handel in schadeauto's is er zo op ingericht dat je een ernstig beschadigde auto koopt voor weinig geld om deze vervolgens met replicaonderdelen en een nieuwe verflaag er optisch weer top uit laat zien. Deze lage kosten leveren een grote winstmarge en om de auto snel kwijt te zijn wordt deze voor een relatief lage prijs aangeboden. Om erachter te komen of een auto voor minder geld wordt aangeboden dan je bij zo'n auto zou verwachten, is het handig om prijzen te vergelijken. Je kunt op verschillende sites kijken naar hetzelfde merk en soort auto om een goed idee te krijgen wat een reële prijs is. Komt de prijs van jouw toekomstige auto lager uit dan de prijzen die je voorbij hebt zien komen? Dan is het extra belangrijk dat je goed oplet, de kans dat jouw auto een schadeauto is, is nu groter geworden.

Controleer de documentatie


De documentatie van een auto kan veel over het voertuig vertellen. Controleer daarom altijd om de juiste documentatie bij de auto wordt meegeleverd. Iets heel simpels als een handleiding is belangrijk om erbij te hebben. Hierin in staat alle informatie over de auto zoals deze zou moeten zijn. Blader hier ook gerust even doorheen om wat punten eruit te halen die je ter plekke kunt controleren. Andere relevante documentatie zijn de registratie van het voertuig en de APK. In de voertuigregistratie staan de gegevens van de eigenaar en het voertuig tot negen jaar terug. Bij een APK-keuring wordt er gekeken naar de auto met betrekking tot de veiligheid in het verkeer en het milieu. Alle facetten van de auto worden tijdens deze keuring grondig bekeken waardoor deze een goed beeld schets van de kwaliteit. Controleer wanneer de laatste APK-keuring is geweest en vraag zo nodig eventueel een nieuwe aan.

Doe een kentekencheck


Alle gegevens van een auto worden opgeslagen in grote databassen. Dingen als schaderapporten, vorige eigenaren, de geschatte kilometerstand en informatie over de APK. Via autoverleden.nl kun je het kenteken van je potentiële nieuwe auto makkelijk natrekken. Je krijgt hierbij rapporten van garagebezoeken en een duidelijke uitleg over eventuele schadehistorie. Zo ga je zo goed mogelijk voorbereid opzoek naar je nieuwe auto.