Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Hoe verkoop je een auto met schade?


Het is mogelijk wel de grootste angst voor een automobilist, het rijden van schade. Je zou misschien verwachten dat de kans op schade afneemt met al die nieuwe snufjes. Maar dat valt in de praktijk toch tegen. Neem je deel aan het verkeer of leen je jouw auto uit, dan is de kans op schade absoluut aanwezig.

Stel dat je een zoon of dochter hebt die af en toe de auto mee neemt om naar wedstrijden te rijden of vrienden te bezoeken. Dan geef je de oudste auto natuurlijk mee, want als daar schade aan komt, is dat minder erg, aangezien de auto toch al relatief weinig meer waard is. Mocht je zoon of dochter toch schade rijden, dan is dit natuurlijk niet fijn. Er zal dan een keuze gemaakt moeten worden of de auto gerepareerd moet worden of dat je deze zou willen verkopen. Omdat onderdelen voor oudere auto's vaak lastiger nieuw te krijgen zijn, en hierdoor ook een hogere prijs hebben, is het beter om uw auto, na al zijn jaren van dienst, te verkopen. De waarde van de auto weegt dan niet meer op tegen de kosten die gemaakt worden voor de mogelijke reparatie van de schade die opgelopen is.

Maar hoe kom je nou het gemakkelijkste van deze auto af door deze te verkopen? Kan de auto naar een sloopbedrijf worden gebracht en krijg je daar geld voor? Kan de auto verkocht worden via een autoschade veiling? Kan de auto mogelijk geëxporteerd worden, als er geen belangstelling is voor deze auto met schade in Nederland?
Hoe kan ik zelf het risico op schade verminderen?


Natuurlijk begint risicovermindering voor schade bij jezelf. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je voertuig altijd aan de geldende APK normen voldoet. Ook is het aan te raden om de op de gepaste tijden je zomer- en winterbanden te gebruiken. Dit om te voorkomen dat je, wanneer het wegdek glad is, je wegglijdt met je voertuig en zodoende ergens tegenaan botst waardoor je voertuig schade op loopt. Ook is het aan te raden om, bij hevige regenval, jezelf bewust te zijn van de werking van aquaplaning. Mocht je op de snelweg rijden, matig dan je snelheid en let goed op wat andere weggebruikers doen en hoe zij met deze omstandigheden om gaan. Ook is het ten zeerste aan te raden dat je niet de weg op gaat indien je onder invloed bent van middelen die je waakzaamheid en oplettendheid negatief beïnvloeden, zoals drugs of alcohol. Ondanks dat je toch alle nodige maatregelen neemt om zelf het risico tot schade te beperken, kan het altijd nog voorkomen dat er situaties ontstaan waardoor je toch schade op loopt. Echter zijn er tegenwoordig meer technologische ontwikkelingen waardoor je geholpen wordt in deze situaties. Deze zullen nu uiteengezet worden.

Auto verkopen aan een sloopbedrijf


Het verkopen van de auto aan een sloopbedrijf is vaak de meest voor de hand liggende optie om een auto met schade te verkopen. Het sloopbedrijf komt langs met de takelwagen om uw voertuig op te halen. Je kunt met geluk hoogstens een paar tientjes vangen voor de auto, ook omdat er kosten verbonden zijn aan het laten ophalen van uw auto met de takelwagen. Het is aan te raden om eerst uw auto in te leveren voor demontage, hierbij worden alle nog werkende onderdelen uit uw auto gehaald en, waar mogelijk, hergebruikt. Je krijgt dan geld voor de nog werkende onderdelen, die uit de auto gehaald zijn. Je kan dan de auto later nog als chassis inleveren, waardoor uw voertuig geschroot zal worden voor oud ijzer. De huidige prijs voor oud ijzer fluctueert wel sterk, maar ligt gemiddeld tussen de €0.15 en €0.25 per kilogram. De huidige prijs, tijdens het schrijven, is slechts €0.13 per kilogram. Het verkopen aan een sloopbedrijf is dus relatief gemakkelijk, maar deze optie zal ook slechts enkele tientjes opleveren.

Verkopen via een veiling voor schadeauto's


Indien je mogelijk meer geld wil ontvangen voor de schadeauto, dan is het aan te raden om te proberen deze te verkopen via een veiling voor schadeauto's. Een auto in zijn geheel is immers altijd meer waard dan de losse onderdelen bij elkaar. Echter kost het wel meer tijd en zal je niet direct geld ontvangen, maar het zal wel meer opleveren dan het verkopen van de auto aan het schrootbedrijf. Uw auto zal wel eerst getaxeerd moeten worden voordat deze geveild mag worden. Hierna zal deze geveild worden. Wilt je meer geld voor je auto en ben je bereid hier wat langer op te wachten? Dan is het aan te raden de auto te verkopen via dit soort veilingen.

Auto verkopen voor export


Om echt de maximale prijs te krijgen voor de oude auto met schade, kan je het beste de auto verkopen voor export. Dit heeft als reden dat reparatie in het buitenland in vele gevallen stukken goedkoper is dan in Nederland. In principe kopen, voornamelijk de Oost-Europese landen, deze voertuigen goedkoop in en hoeven zij amper iets te betalen voor de reparatie. Hierdoor kun jij het meeste geld krijgen voor de auto met schade. Het is aan te raden om contact op te nemen met een gespecialiseerde autoschade verkoper met een netwerk binnen deze Oost-Europese landen. Tegenwoordig is dit ook online gemakkelijk te regelen. Echter kan het lang duren voordat je geld krijgt voor je auto, gezien dat er eerst een opkoper gevonden moet worden en deze opkoper vervolgens ook potentiele klanten in het buitenland moet vinden. Het voordeel voor de verkoper in het buitenland is dat de meeste kopers daar de Autoverleden schadecheck niet kennen. Zij zullen er dus niet achter het auto schade verleden komen. Het is de vraag of jij hieraan wilt meewerken en of de verkoper de auto wel op een nette manier gaat doorverkopen. De vraag is dan ook weer of de auto uiteindelijk sowieso niet in zo'n situatie beland en of jij hier überhaupt invloed op kunt uitoefenen. Echter levert deze optie jou wel het meeste geld op, dus de keuze is aan jou.