Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Hoe herken je een teruggedraaide kilometerstand?


Als je een tweedehandsauto gaat kopen, dan is de stand van de kilometerteller een belangrijke factor. De stand geeft namelijk een goede indicatie van komende onderhoudsbeurten, de staat waarin de auto verkeert, de garantie van de auto en wat de auto waard is. Het terugdraaien van deze stand wordt met opzet gedaan om de koper valse informatie te geven. Zo lijkt het namelijk alsof de auto nieuwer en beter is dan dit daadwerkelijk is. Voordat er digitale tellers waren, bestonden de tellers uit kleine plastic radartjes die makkelijk konden worden losgemaakt om ze vervolgens de andere kant op te draaien. Toen deze analoge tellers werden vervangen door digitale dacht men dat het probleem was opgelost, maar tegenwoordig kun je gemakkelijk via je computer de stand van de teller aanpassen. Het is dus van belang om deze stand te checken voordat je een gebruikte auto koopt.
Analyseer het gebruik van de auto

-          Bereken het aantal kilometers wat de auto heeft gereden aan de hand van het landelijk gemiddelde. Zo rijden wij in Nederland zo'n 13.000km per jaar. Is de kilometerstand van de auto beduidend minder dan deze 13.000km per jaar, dan moet je goed opletten.
-          Wie de vorige eigenaar van de auto was, heeft invloed op de staat van de auto. Is de vorige eigenaar een zakenman, maar zijn de kilometers verrassend laag, dan is de kans groot dat er is geknoeid met de kilometerstand. Als de stand laag is, maar de vorige eigenaar was een wat ouder iemand, dan is het niet zo raar. De auto wordt dan niet gebruikt voor werk maar vooral om boodschappen te doen.

Controleer de staat van de auto

-          In de meeste gevallen is het rempedaal een goede indicatie van de staat waarin de auto verkeert. Het rempedaal ondervindt namelijk te meeste kracht en slijtage. Als de auto een lage kilometerstand heeft, maar het rempedaal is volledig versleten, dan kan dit wijzen op een teruggedraaide teller. Als de auto vooral in stop-en-go verkeer heeft gereden (denk aan files), dan is het niet zo raar als het rempedaal bij een lage kilometerstand al versleten is.
-          De vloermatten en stoelen zijn vrij duurzaam en het duurt wel even voordat deze slijtage laten zien. Als er plekken op de vloermatten te zien zijn waar de hiel altijd staat, maar de kilometerstand is laag, dan is ook dit een indicatie van een teruggedraaide teller.

Het is niet altijd zo dat een versleten interieur in combinatie met een lage kilometerstand samenhangt met een teruggedraaide teller. Het kan ook zijn dat het interieur van de auto gewoon slecht in behandeld door de vorige eigenaar.

Is al het papierwerk in orde?

De documentatie kan je veel informatie geven over de auto en of er dingen niet helemaal zijn zoals ze horen te zijn. Check de volgende documenten altijd:

De onderhoudsgeschiedenis

Elke keer als een auto voor een onderhoudsbeurt naar de garage gaat, dan wordt de kilometerstand bijgehouden. Er zal altijd een bon worden meegegeven met de datum en kilometerstand hierop. Kijk daarom altijd of deze bonnetjes overeenkomen met de stand die nu op de teller staat. Let ook op ongewone gaten tussen data en standen, dit kan wijzen op slecht onderhoud. Je kunt ook digitaal de kilometerstand nagaan, doe hiervoor een Autoverleden check. Deze kentekencheck schat de hoogte van de stand in aan de hand van de onderhoudsbeurten.

Een kilometerteller vervangingsbewijs

Als de kilometerteller ooit is vervangen dan moet hier een sticker van zijn die op de auto zit. Deze sticker kan op de deur van de bestuurder, op het instrumentenpaneel, in het handschoenenkastje of op een andere zichtbare plek zitten.

Vraag een RDW tellerrapport!


Het RDW tellerrapport is DE manier om erachter te komen of de tellerstand in het dashboard van de auto overeenkomt met het daadwerkelijk gereden aantal kilometers. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft de database van de stichting Nationale Autopas overgenomen en kan hierdoor over bijna alle auto's in Nederland uitspraak doen over het verloopt van de tellerstand. Verloopt de km stand logisch? Je kunt het eenvoudig checken met het tellerrapport.