Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

9 tips zodat je geen schadeauto koopt


Er zijn niet veel mensen die willen rondrijden in een ex-schadeauto. Ondanks dit, worden er toch elk jaar veel van dit soort auto's verkocht. Hoe kan dat?

Veel mensen hebben geen idee dat ze in een ex-schadeauto rondrijden, met alle gevolgen van dien. Op het moment dat je een auto koopt wil je zeker weten dat de auto geen miskoop is en dat deze betrouwbaar is. Schijn kan soms bedriegen, een auto die er van de buitenkant goed uitziet is niet altijd een goede auto. Steeds vaker zien wij auto's die niets waard zijn, ook al zien ze er in de showroom perfect uit. Jammer genoeg zijn er veel schadeauto's die in Nederland worden verkocht. De verkoper vermeldt vaak niet dat de auto een schadeauto is. Daarom moet je dit zelf goed onderzoeken. Dit zijn 9 belangrijke tips om een schadeauto te herkennen.




Tip 1: Zorg voor een goed contract en laat niets aan het toeval over


Te vaak spreek ik mensen die zonder te kijken een verkoopcontract hebben getekend, om er vervolgens achter te komen dat ze voor een schadeauto hebben getekend. Helaas, als een contract is getekend dan is er geen weg meer terug. Het welbekende verhaal van de kleine lettertjes. Zonder te kijken tekenen is nooit goed, vooral niet als je een auto koopt. Tenzij een gokje wagen met je bankrekening iets is voor jou, wat denk ik niet het geval is?

Voordat je een contract tekent zijn er een paar dingen die je moet doen:

-          Laat in het contract opnemen dat de auto geen schadeverleden heeft.
-          Zorg dat in het contract staat dat de verkoper de historie van de auto kent en dat hij zeker weet dat de auto geen schadeverleden heeft.

Daarnaast hebben we nog de ''kleine bumperschade'' truc van autoverkopers. Met deze truc proberen de verkopers weg te komen met het schadeverleden van de auto. Zorg daarom dat de verkoper in het contract bevestigt dat het daadwerkelijk ging om kleine bumperschade. Zet daarnaast ook het bedrag in het contract waarvoor de auto is gerepareerd.

Tip 2: Is het alleen kleine schade? Vraag dan de rekening van de reparatie op!


Heeft de vorige eigenaar, een oude man van 92 jaar oud, een kleine bumperschade gereden door het inparkeren in de smalle parkeergarage van een bejaardenhuis? Dit kan natuurlijk gebeuren. Maar zorg wel dat je dit dan zeker weet. Als het verhaal van de autoverkoper te mooi om waar te zijn klinkt, vraag dan om de reparatierekeningen van de schadehersteller of van de dealer om dit te onderbouwen. Als het om recente schade gaat, dan zijn de rekeningen altijd nog op te vragen.

Tip 3: Probeer de vorige eigenaar van de auto te spreken


Mensen vinden het raar om contact op te nemen met de vorige eigenaar, maar het kan heel nuttig zijn. Het komt wel eens voor dat de eigenaar verteld dat de auto door de verzekeringmaatschappij total-loss is verklaard. Terwijl de auto bij de autohandelaar in de showroom stond te glimmen. Vaak kan een vorige eigenaar je veel vertellen over de historie van de auto. Probeer het maar eens.

Tip 4: Laat een automonteur een aankoopkeuring uitvoeren


Een automonteur kan vaak zien of een auto een heftige aanrijding heeft gehad. Wij zijn niet allemaal automonteurs, daarom is het slim om een technische keuring te laten uitvoeren. Geef de voorkeur aan een keuring bij een officiële merkdealer. Vaak zijn keuringen bij merkdealers wel duurder, maar je hebt meer zekerheid hierna omdat merkdealers een enorm hoge standaard hebben. Als je een goede aankoopkeuring zou willen kost dat tussen de € 200,00 en € 500,00 euro. Er zijn ook garagebedrijven die de auto voor een paar tientjes op de brug zetten voor je, dat is een goede optie voor als je dit artikel tijdens of op weg naar de proefrit leest. Rijdt gerust naar een garage en vraag of ze een scan willen doen op onderhoudsstaat en schadehistorie, vaak maken ze hier dan wel even tijd voor.

Een paar aandachtspunten voor tijdens de autokeuring:

-          Laat de dichtheid van de lak meten, op deze manier wordt duidelijk of de auto is overgespoten.
-          Om er zeker van te zijn dat de aankoopkeuring onafhankelijk is, is het belangrijk dat je zelf de aankoopkeuring regelt.
-          Het is belangrijk dat je de aankoopkeuring laat uitvoeren voordat je auto aankoopt.
-          Laat na de aankoopkeuring een keuringsrapport opstellen op papier en bewaar deze bij de auto.
-          Is de verkoper heel zeker van zijn zaak? Vraag dan of je een aankoopkeuring mag laten doen. Probeer af te spreken dat als de auto goed door de keuring komt je de auto koopt (als je dat merk/model echt wilt) en de kosten voor de keuring betaald, wordt de auto afgekeurd dat dan de verkoper de kosten voor zijn/haar rekening neemt en je de auto niet koopt.

Tip 5: Zie je een vreemde reflectie? Zo ja, dan is het waarschijnlijk een schadeauto


Een makkelijke manier om zelf te controleren of een auto een schadeverleden heeft, is aan de reflectie. Een auto met gerepareerde lak zal een verbogen reflectie hebben terwijl bij een schadevrije auto de reflectie als een spiegel is.

Tip 6: Controleer of de naden van verschillende onderdelen goed aansluiten


Kijk altijd naar de naden van bijvoorbeeld deuren, sluiten deze goed aan op de voorkant van de auto? Om dit extra te kunnen controleren, kun je beide kanten van de auto met elkaar vergelijken. Is er aan de bestuurderskant meer ruimte tussen de deur en de wielkast dan bij de passagierskant, dan heeft de auto zeer waarschijnlijk een schadeverleden.

Tip 7: Ga opzoek naar verschillen in de kleur van de lak


Bij lichte metallic kleuren zijn kleurverschillen snel te zien. Bekijk de auto vanuit meerdere hoeken en vanaf verschillende afstanden. Is een deel van de auto een andere kleur? Dan heeft de auto zeer waarschijnlijk schade gehad.

Tip 8: Controleer de schroeven die de motorkap vasthouden


De schroeven die de motorkap vasthouden hoeven normaal gesproken niet losgemaakt te worden. Zijn deze schroeven beschadigd of ziet het er niet normaal uit. Dan is de kans groot dat ze zijn losgehaald. De enige reden om deze los te halen is als er een reparatie moet worden uitgevoerd omdat de auto schade heeft.

Tip 9: Koop de auto bij een officiële merkdealer


Schadeauto's komt je vooral tegen bij handelaren. Bij merkdealers is de kans dat je een schadeauto koopt een stuk kleiner. Uiteraard moet je budget dit wel toelaten, anders kun je ook kijken naar een BOVAG garage. Zij hebben ook een hoge kwaliteitsstandaard.

Conclusie


Je moet steeds meer op je hoede zijn bij het kopen van een occasion omdat er steeds meer auto's met een schadeverleden worden verkocht.

Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen? Overweeg dan om een onafhankelijke aankoopkeuring te doen en maak gebruik van de schadecheck op autoverleden.nl.