Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

RDW tellerrapport


Het RDW tellerrapport is de manier om erachter te komen of er met de tellerstand gesjoemeld is. Sinds 2014 heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de database van Stichting Nationale Autopas en al haar taken overgenomen. De RDW heeft het welbekende NAP certificaat na de overname in een nieuw jasje gestoken en het RDW tellerrapport genoemd. Bescherm jezelf tegen een miskoop en koop nooit zonder een tellercontrole.




Tellerstanden controleren bij de Rijksdienst Wegverkeer


Je kunt tegenwoordig inzicht krijgen in tellerstanden bij de RDW. In de eerste instantie laat de RDW kilometerstand check alleen zien of de tellerstand 'logisch', 'onlogisch' of 'geen oordeel' is. Wil je meer informatie en inzicht in de volledige kilometerregistratie? Dan kun je ervoor kiezen om het RDW tellerrapport op te vragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer of de NAP check bij ons op de website te doen.

Bij de RDW kun je met en zonder ingaven van de kilometerstand een check doen. Bij ons kun je de km stand alleen checken wanneer je de huidige tellerstand, zoals de verkoper beweert dat deze is, opgeeft bij de check. Alleen dan kunnen wij vertellen of de verkoper de waarheid spreekt, of de stand in lijn met de verwachting ligt en aansluit op de vorige tellerstanden die in het rapport staan.

Controleer aan de hand van de actuele tellerstand


Weet je wat de huidige tellerstand is en heb je het auto kenteken bij de hand? Dan kun je controleren of de km stand logisch is door de huidige tellerstand en het kenteken in te voeren bij de tellerstand check. Je krijgt dan geen inzicht in het alle registraties, maar alleen te zien of deze 'logisch', 'onlogisch' of 'geen oordeel' is. Dit oordeel komt tot stand door een vergelijking van de laatst opgegeven km standen met de huidige tellerstand.

Controleer zonder tellerstand op te geven


Weet je niet wat de huidige tellerstand is? Dan kun je ook natrekken of de tellerstand op het laatste moment van registratie nog logisch was. Let op! Want een logisch oordeel tijdens het laatste moment van registratie is niet met zekerheid ook dit moment een logische tellerstand.

Haken en ogen RDW kilometerstand check


De meeste particulieren raadplegen de voertuiggegevens door het kenteken in te geven. Je doet dan automatisch, zonder dat je daarvoor kiest, een controle zonder de tellerstand op te geven. Je krijgt dan te zien of de kilometerstand op het laatste moment van registratie 'logisch' of 'onlogisch' was. De grootste valkuil is dat de particulier hier steun en geruststelling uit haalt, terwijl het laatste moment van registratie misschien wel bijna een jaar geleden kan zijn. Erger nog, als de stand op het laatste moment logisch was kan de verkoper de tellerstand terugdraaien zonder dat het oordeel van de RDW verandert. De RDW OVI check is daarom volgens ons onvoldoende betrouwbaar om blindelings op te vanuit te gaan. Het RDW tellerrapport daarentegen is wel compleet, betrouwbaar en actueel wanneer je de huidige tellerstand opgeeft. Het nadeel daarvan is wel dat alleen de eigenaar het complete rapport kan inzien bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zorg er daarom voor dat je erbij bent als het rapport wordt opgevraagd, of controleer het tellerrapport op juistheid via de online check. Want er zijn helaas ook fraudeurs actief die zelf het tellerrapport aanpassen met bewerkingssoftware.

Gratis tellerrapport opvragen


Bovenstaande controles van de kilometerstanden zijn gratis maar niet te verwarren met het tellerrapport. Een gratis tellerrapport opvragen is op dit moment niet mogelijk. Je kunt alleen gratis een oordeel krijgen over het verloop van de standen van de teller. Deze informatie gratis, maar niet helemaal betrouwbaar omdat malafide verkopers manieren hebben om je om de tuin te leiden. Wij raden daarom altijd aan om te kiezen voor een betaalde kilometerstand check zodat je alle tellerstanden kunt inzien en controleren over de levensduur van het voertuig.

Het RDW tellerrapport aanvragen


Het RDW tellerrapport van een voertuig is alleen door de eigenaar van de auto ofwel de houder van het kenteken bij de Rijksdienst op te vragen. Hiermee hoopt de RDW een vergelijkbaar systeem te bewerkstelligen zoals de Belgische Car Pass, waarbij de verkoper altijd het tellerrapport aanlevert bij de verkoop van het voertuig. Uiteraard zou het geweldig zijn als elke verkoper zijn/haar verantwoordelijkheid neemt en het rapport aanlevert bij de verkoop. Toch kun je er vanuit gaan dat een verkoper die probeert te frauderen hier niet op zit te wachten. Deze zal eerder geneigd zijn het certificaat te vervalsen of een smoes te verzinnen in de trend van; mijn DigiD inlog werkt niet 'sorry, je zult mij moeten geloven op mijn blauwe ogen'.

Hoe kan ik een tellerrapport opvragen?


Ben je de eigenaar van de auto? Dan kun je het tellerrapport aanvragen via: rdw.nl/tellerrapport, daar kom je terecht op het DigiD inlogscherm. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord van DigiD, vul de benodigde gegevens in en krijg toegang tot je rapport. Je ontvangt het rapport via de e-mail en kunt deze naar wens opslaan of afdrukken.

Wat zit er in het rapport?


Het uitgebreide rapport van de RDW geeft je een compleet overzicht van alle geregistreerde tellerstanden. In het overzicht op het rapport zie je alle tellerstanden en de datums waarop deze zijn geregistreerd. Wanneer de tellerstand logisch is krijgt deze het keurmerk en het predicaat 'logische tellerstand' met het NAP certificaat. In aanvulling op deze informatie krijg je inzicht in de algemene voertuiggegevens zodat je zeker weet dat het voertuig die je checkt ook het voertuig is wat je voor je hebt. Op pagina 2 in het rapport krijg je inzicht in de milieuspecificaties, pagina 3 laat je zien hoeveel eigenaren de auto heeft gehad met alle datums (zonder persoonsgegevens) en de APK historie met de opmerkingen die bij de APK keuring zijn afgegeven.

Kan ik volledig vertrouwen op het rapport?


Hoewel het tellerrapport van de RDW in het leven is geroepen om de koper te beschermen tegen fraudeurs. Ligt de verantwoordelijkheid voor het aantonen van de betrouwbaarheid bij de verkoper, vaak ook de fraudeur en tevens heeft deze hele andere belangen. Immers, deze wil de auto verkopen en liever niet iemand ontmoedigen.

Juist de malafide verkopers blijven vaak onder de radar. Wij raden je daarom aan om het heft in eigen hand te nemen. Bij Autoverleden kun je als koper inzicht krijgen in de tellerstanden. Bij ons hoef je niet de voertuigeigenaar te zijn. Wij zijn er voornamelijk voor de koper, om hen te beschermen tegen een slechte koop.

Heeft de dealer een tellerrapport onder de ruit? Dan kun je ook controleren of dit een echt certificaat is en of de uitslag klopt.

Tellerrapport controleren op echtheid


Je kunt het RDW tellerrapport op twee manieren checken. Ten eerste kun je bij de RDW het kenteken en rapportnummer invoeren, je krijgt dan uitsluitsel over de juistheid van het getoonde certificaat.

Let wel op, dit kan alleen bij het korte rapport die dealers leveren. Het tellerrapport van de particulier is niet te controleren middels deze tool. Wij raden je daarom aan om in geval van een particuliere aankoop of een aankoop waarbij de garage geen rapport aanlevert, altijd de NAP check bij ons op de website te doen. Onze check is onafhankelijk en altijd in het belang van de verkoper.

Twijfel je? Dan is het slim om een dubbelcheck uit te voeren, eerst alles controleren zoals het wordt aangeleverd door de verkoper en dan nog eens in onze database. Alleen dan weet je zeker dat je niet opgelicht wordt.

Registratie RDW tellerstanden


De tellerstanden van auto's tot 3500 kilo worden sinds 1991 bijgehouden door Stichting Nationale Autopas. Sinds 2014 heeft de RDW deze taak overgenomen. Alle data van stichting NAP zijjn toegevoegd aan de RDW database. Toch oordeelt de RDW alleen over alle registraties na 2014 en gebruikt men de eerdere data wel om te tonen in het rapport. Doordat de RDW de deze taak heeft overgenomen worden er meer tellerstanden ingevoerd in de database. Alle RDW erkende bedrijven zijn verplicht om tellerstanden in te voeren. Hierdoor wordt het voor fraudeurs steeds lastiger om te sjoemelen met origineel Nederlandse auto's.

Zit er een foutje in de registratie of heb je een nieuwe teller?


Doet je teller het niet meer? Dan kun je deze laten vervangen. Let er wel op dat dit bij een gerenommeerd bedrijf gebeurt en de teller ook echt weer goed werkt na vervanging of reparatie. Noteer de stand van de teller zoals deze in het dashboard is aangegeven en zorg ervoor dat de garage je nieuwe teller weer op deze stand instelt. Is je teller defect en moet de stand worden aangepast? Dan kun je ook een km stand correctie laten uitvoeren en bij de RDW melden.

 

Extra Informatie