Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Hoe vaak ga jij schade rijden?


Ben jij nog niet betrokken geweest bij een ongeval? Dan heb je geluk. Volgens onderzoek bij verzekeraars zal je elke achttien à negentien jaar een claim indienen. Dit geldt voor de gemiddelde bestuurder, het kan zijn dat jij al ruim 30 jaar geen ongeluk hebt gehad, dan ben je een uitstekende bestuurder. Het is dus zo dat als je op je achttiende je rijbewijs hebt gehaald je op je 36e in ieder geval één keer betrokken bent geweest bij een ongeluk. Gedurende je leven zal je waarschijnlijk drie of vier keer een claim indienen bij de verzekering. Wees gerust, niet elk ongeluk leidt tot zwaargewonden of zelf doden. Onder deze ongelukken worden bijvoorbeeld ook botsingen met paaltjes en krassen door de parkeergarage meegerekend. Maar vergis je niet, ongelukken in het verkeer kunnen een vervelende afloop hebben. Zo vielen er in 2018 678 doden door verkeersongelukken en waren er bijna 21.000 ernstig gewonden met alle gevolgen van dien.




Hoe voorkom ik ongelukken?


Rij nooit onder invloed:

Alcohol en drugs hebben een negatief effect op je manier van rijden. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat je reactievermogen afneemt, zo ben je niet goed instaat om te reageren op plotselinge verkeerssituaties.

Geen telefoon tijdens het rijden:

Nummer één oorzaak van ongelukken in het verkeer is het gebruik van een telefoon tijdens het rijden. Op het moment dat je kijkt naar het schermpje kun je niet meer de weg op kijken, als je dan plots moet reageren ben je te laat. Probeer ook zo min mogelijk aan het navigatiescherm te zitten, dit heeft vaak hetzelfde effect.

Eten tijdens het rijden:

Net als bij je telefoon of het navigatiescherm is ook eten een vorm van afleiding tijdens het rijden. De aandacht die je moet hebben voor het verkeer gaat dan vooral uit naar het niet kruimelen of morsen van je eten.

Volg de snelheidslimiet:

Dit klinkt heel makkelijk maar toch is het een belangrijk onderdeel van veilig rijden. Houd je altijd aan de snelheidslimiet. Anderen bestuurders verwachten dat jij de snelheidslimiet, als je dit niet doet dan kan dit situaties opleveren waarin je hard moet remmen maar je een te lang remweg hebt. Voor je het weet zit je bij iemand achterop de bumper.

Rij rustig en niet roekeloos:

Roekeloos rijgedrag leidt tot veel gevaarlijke situaties in het verkeer. Dingen als bumperkleven en door bochten heen scheuren zijn niet alleen voor jezelf gevaarlijk, maar vooral voor anderen om je heen.

Houd je ogen op de weg:

Bestuurders die hun ogen van de weg halen door bijvoorbeeld achterom te kijken omdat daar iets gebeurde veroorzaken veel ongelukken. Deze afleidingen kunnen iets heel simpels zijn als een ongeluk of een mooie andere auto die achter je rijdt. Natuurlijk is het belangrijk dat je naar achteren kijkt in je spiegels, maar doe dit vooral niet continu. Wat er voor je gebeurt is ook belangrijk.

Wat gebeurt er met auto's die betrokken zijn geweest bij een ongeval?


Auto's die betrokken zijn geweest bij een ongeval worden in eerste instantie natuurlijk gerepareerd met het geld van de verzekering. Het komt echter ook voor dat de auto's worden verkocht aan handelaren omdat ze total loss zijn of dat de eigenaar met de opbrengst een nieuwe auto wil kopen. Een deel van de auto's die bij de handelaren terecht komen worden gebruikt om door te verkopen. De reparatie van de auto wordt dan goedkoop en slecht uitgevoerd maar optisch is de auto gemaakt. Deze schadeauto's worden vervolgens verkocht aan onwetende particulieren die opzoek zijn naar een tweedehandsauto. Gelukkig is de geschiedenis van een auto altijd te achterhalen door middel van een autoverleden check. Daarnaast zijn er andere manieren om zelf jouw toekomstige auto te onderzoeken op schade.