Voertuig kopen? Check het kenteken!01-08-2008 | Door: Gertine ten Lande-Haklander
( bron: dag.nl )

Voertuig aanschaffen? Het kenteken geeft veel informatie.
Ben je van plan om een voertuig aan te schaffen? Bij een dergelijke grote aankoop is het verstandig om je zo goed mogelijk te informeren. Het kenteken vertelt je veel over het voertuig en kan zelfs verklappen of je te maken hebt met een rijtuig met verborgen schade.

Kenteken
Een kenteken vertelt een hoop. Ten eerste kunnen we aan de kleur zien of we te maken hebben met een handelaarsvoertuig (groene plaat, kenteken begint met HA), een taxi (blauwe plaat met zwarte tekst), een oldtimer (blauwe plaat met witte tekst) of een bijzonder voertuig (witte kentekenplaat). Normale voertuigen hebben een gele plaat met zwarte tekst. Uit de combinatie van cijfers en letters wordt duidelijk wanneer het kenteken is afgegeven en vaak is hieruit ook het bouwjaar af te leiden. Maar bij geïmporteerde auto's of wagens met zware schade is het voertuig vaak al ouder en later opnieuw op kenteken gezet.

Gegevens
Op welke brandstof rijdt een bepaalde auto, bromfiets, bestelauto, vrachtwagen of camper? Doe de gratis kentekencheck op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en je krijgt meteen een overzicht van de gegevens, zoals: het merk en het type, de kleur, de motorinhoud, het vermogen, de brandstofsoort, informatie over het laadvermogen en de trekkracht, de datum van eerste toelating, de datum van de tenaamstelling van de laatste eigenaar, het bruto BPM-bedrag, de APK vervaldatum en of het rijtuig verzekerd is.

Schadeauto
Als je een tweedehands wagen koopt, let er dan op dat je niet te maken hebt met een schadeauto. Verschillen in de lak kunnen hiervoor een aanwijzing zijn. Vraag de verkoper naar onderhoudsboekjes en facturen van reparaties en laat de ANWB een uitvoerige keuring uitvoeren naar de conditie van de wagen. Op Autoverleden.nl kun je - tegen betaling - een kenteken checken op verborgen schade