Auto financieren: de mogelijkheden


Goed, je hebt een auto naar je zin gevonden. De wagen ziet er goed uit, de verkoper lijkt betrouwbaar en ook op autoverleden.nl heb je geen verontrustende details gevonden. De prijs is redelijk, alleen: waar haal je zoveel geld vandaan? Geld lenen kost geld. Probeer daarom zo min mogelijk te lenen. Heb je die auto echt nu nodig, of kun je nog een paar maanden wachten en nog wat verder sparen? Misschien vind je met wat verder zoeken wel een goedkopere auto die net zo geschikt is.

Weet je zeker dat het deze auto moet zijn, en schiet je spaargeld tekort, dan kun je het verschil lenen bij je bank. Er zijn verschillende leenvormen mogelijk, zoals een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je vrij bent in het tempo van afbetalen. Dat is meteen ook het nadeel: de verleiding is groot om in financieel krappe maanden het afbetalen even over te slaan. Per saldo ben je dan duurder uit, omdat je langere tijd rente betaalt.

Persoonlijke lening


Om een eenmalige hoge uitgave te financieren, zoals de aanschaf van een auto, is in de meeste gevallen een persoonlijke lening de beste keuze. Je spreekt met de bank een maandelijks bedrag af om af te betalen, zodat je precies weet wanneer je van je schuld af bent. Dat prettige vooruitzicht is een stimulans om daadwerkelijk af te betalen.

Je sluit een persoonlijke lening vrij eenvoudig af bij je eigen bank, maar het kan lonen om op vergelijkingssites te kijken naar alternatieve mogelijkheden. Reken bij elke aanbieding uit hoeveel je in totaal kwijt bent aan de lening over de hele looptijd. Anders vergelijk je appels met peren.

Registratie bij het BKR


Je moet natuurlijk wel in staat zijn om je afbetalingsverplichting maand na maand na te komen. De overheid heeft grenzen gesteld om je tegen jezelf te beschermen. Elke lening wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Je kunt nooit meer dan een bepaald maximum lenen. Dat maximum hangt onder meer af van je inkomen.

Hoe meer je leent voor bijvoorbeeld een auto, hoe minder ruimte er overblijft voor andere leningen zoals een hypotheek. Omgekeerd kan de lening voor je auto geweigerd worden als je al een hoge hypotheekschuld hebt. Sluit de koop daarom pas af als je zeker weet dat je het benodigde bedrag kunt lenen.


Doe nu de SchadeVerledenCheck