3D printer veroverd de auto-onderdelenindustrie3d geprinte auto onderdelen
De 3D printer maakt een gigantische opmars in de auto-onderdelen industrie. Op dit moment wordt 3D printing in de auto-industrie voornamelijk gebruikt voor het ontwikkelen van prototype onderdelen. Hierdoor is het prototype ontwikkelingsproces sterk geoptimaliseerd. Tevens biedt het ontwikkelen van losse onderdelen geweldige perspectieven voor bezitters van oldtimers en exclusieve auto’s. Dit artikel zal je een beter beeld geven van de ontwikkelingen op gebied van additive manufacturing in de autobranche. Meer algemene informatie over 3D printing vindt je op www.3diot.net. Dit kennisplatvorm besteed dagelijks aandacht aan 3D printing innovaties in de autobranche.

3D printer – Strakker design en ontwikkelingsproces auto-onderdelen


In Amerika zijn de eerste autofabrikanten overgestapt op de 3D printer. Al snel kwamen zij erachter dat het gebruiken van 3D technologie voor het ontwikkelen van 3D geprinte auto-onderdelen veel voordelen biedt. Zo draagt het direct bij aan het versnellen van de productie en het design proces. Inherent aan deze versnelling dalen ook de kosten. Ondanks de opmars van de 3D printer draait het productieproces voornamelijk volgens traditioneel concept. Wel moet gezegd worden dat additive manufacturing haar aanwezigheid en opkomst sterk laat doorklinken in de autowereld. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat de 3-D printer niet meer weg te denken is uit de autofabrieken.

De website www.3diot.net besteed o.a. aandacht aan 3D printing innovaties bij autofabrikant Ford. Ford is een absolute koploper op gebied van 3D printing. Autofabrikant Ford is een van de koplopers als het gaat om integratie van additive manufacturing in haar productielijnen. Vol trots geeft Ford aan dat zij een van de eerste waren die heil zagen in de 3D printer. Het gaat zelfs zover dat zij de eerste 3D printer in 1988 kochten en in gebruik namen. Sinds die tijd is er veel bereikt en heeft de 3-d printer een steeds belangrijkere rol ingenomen bij het ontwerpen en ontwikkelen van onderdelen. Op dit moment zijn al meer dan een half miljoen onderdelen geproduceerd met behulp van additive manufacturing. Benieuwt welk onderdeel deze magische grens passeerde? Het was een afdekkingskap voor het motorblok voor een gloednieuwe Ford Mustang. Een van de grootste voordelen van 3D printing is de eenvoud waarmee prototype onderdelen kunnen worden ontworpen en geproduceerd. 3D printing wordt gebruikt voor het printen van motorblokken, schakelbakken en andere auto-onderdelen. In navolging op de positieve ervaringen die Ford heeft met 3D printing volgen nu ook andere autofabrikanten.

Dat andere fabrikanten hun prototype ontwikkelings- en productieproces net zo kort als Ford willen krijgen is niet gek. Het bedrijf is er immers in geslaagd om het gehele prototype ontwerp en productieproces terug te dringen van vier maanden naar enkele dagen. Hierdoor is het ontwerpen van nieuwe onderdelen een doorlopend proces geworden waarbij ontwerpers continu kleine aanpassingen kunnen doen totdat het auto-onderdeel optimaal functioneert. Dat deze aanpassingen zo snel en goed verlopen komt voornamelijk doordat designers gemakkelijk aanpassingen kunnen doen in CAD model files, waarna snel een nieuw prototype geprint kan worden. Uiteraard scheelt dit Ford niet alleen tijd, maar ook geld. Ze besparen inmiddels een gigantisch bedrag op de ontwikkeling van prototype auto-onderdelen. Zo zijn de kosten voor het ontwikkelen van een willekeurig onderdeel teruggedrongen van ongeveer een half miljoen euro naar een schamele drieduizend euro. Je kunt je dan ook voorstellen dat Ford en andere automerken graag investeren in 3D printers en de ontwikkeling van filamenten. Op dit moment kan alleen plastic geprint worden maar Ford streeft ernaar op korte termijn ook metaal te kunnen printen.

Nu vraag je je wellicht af waarom niet alles met een 3-D printer wordt gemaakt. Het antwoord hierop is simpel. De 3-D printers van vandaag de dag zijn simpelweg te langzaam. Toch zijn er onderdelen waarbij tijd ondergeschikt is. Denk aan onderdelen voor zeldzame oldtimers of andere exclusieve auto’s. Een voorbeeld van zo’n exclusieve auto is de formule 1 racewagen van Caterham, waarbij het Caterham F1 team gebruik maakt van 3D printing voor prototyping.  
3d printing raceauto


3D printer voor oldtimers en exclusieve auto’s


De 3D printer is een uitkomst voor mensen met oldtimers en exclusieve auto’s. Heb je een dergelijke auto en heb je een bepaald onderdeel nodig, dan kan het lastig zijn deze te verkrijgen. Zeldzame onderdelen zijn duur en soms helemaal niet te verkrijgen. Bijzonder zuur wanneer je bezig bent met een restauratieproject of schade rijdt met een bijzondere auto. Additive manufacturing is het licht aan het einde van de tunnel voor mensen met een bijzondere auto. 3D printing biedt mensen de mogelijkheid elk auto-onderdeel te repliceren. Vanaf nu is het dan ook mogelijk om elk onderdeel van een zeldzame auto te ontwikkelen. Aan de ene kant goed nieuws voor de autobezitter omdat je nu schade kunt herstellen aan een bijzondere auto of een dat restauratieproject kunt afronden. Toch heeft het ook nadelen voor de waarde van een zeldzame auto. Nu worden onderdelen steeds schaarser en neemt de hoeveelheid oude auto’s af. Straks kunnen deze onderdelen allemaal eenvoudig en tegen lage kosten gemaakt worden. Dit zou een daling van de waarde van oldtimers kunnen betekenen. De vraag is dus of 3D printing op de lange termijn positief is voor de verzamelaars van oude auto’s.

Toekomst 3d printing en automotive industrie


In de toekomst zal 3D printing een steeds grotere rol innemen in de autowereld. Naar verwachting zullen steeds meer auto onderdelen met behulp van een 3D printer worden geproduceerd. In de eerste instantie zullen steeds meer fabrikanten prototypes gaan ontwikkelen met 3D printers en 3D printing software. Na prototyping zullen schadeauto’s sneller hersteld kunnen gaan worden doordat auto schadeherstelbedrijven gemakkelijk onderdelen kunnen leveren en plaatsen. De volgende stap is het versnellen van de 3D printers waarna steeds meer bedrijven printers zullen installeren op hun productielijnen. Tevens zal de ontwikkeling op gebied van 3-d printer filamenten door blijven gaan totdat er ook metaal en elektronica geprint kan worden. Tegen die tijd verwachten we dat het niet lang meer zal duren voordat elke auto volledig geprint wordt.