Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Kilometerfraude nog altijd een groot probleem - Hoe werkt het?


Bij het kopen van een tweedehandsauto zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Eén daarvan is de stand op de kilometerteller. Verkopers draaien deze met opzet terug om je voor de gek te houden. Auto's met een lagere kilometerstand leveren namelijk beduidend meer geld op. Wat is kilometerstandfraude en hoe werkt het? Alles hierover lees je hieronder.
Wat is kilometerstandfraude?


De fraude met de kilometerteller is vrij simpel. Door middel van bepaald gereedschap is het mogelijk om de stand op de teller terug te draaien waardoor het lijkt dat de auto minder heeft gereden dan in werkelijkheid. Dit trucje is voor verkopers een lucratief middel om makkelijk veel geld extra te kijken voor de auto. Zo kan 1000km minder op de teller rond de € 200,- euro extra opleveren. Hoe dit prijsvoordeel in relatie tot de kilometerstand verhoudt is eenvoudig aan te tonen middels een klein onderzoek op gaspedaal.nl.

Een paar voorbeelden van prijsvoordeel bij tellerfraude uit de praktijk


Ter illustratie hebben wij de steekproef uitgevoerd op twee populaire auto's van dit moment. Namelijk de Volkswagen Golf van bouwjaar 2015 en de Ford Focus van bouwjaar 2016. Populaire modellen in één van de meest geliefde bouwjaren. Beide wagens zijn handgeschakelde benzineauto's.

-         Volkswagen Golf uit 2015: Met een kilometerstand van 70.000km kost deze auto rond de € 16.500,-. Voor dezelfde auto maar dan met een kilometerstand van 100.000km wordt ongeveer € 13.500,- gevraagd op gaspedaal.nl. Deze 30.000km minder betekent dat de auto zo'n € 3000 meer waard is.
-         Ford Focus uit 2016: Voor € 16.000,- heb je een mooi Ford Focus met een kilometerstand van 40.000km. Voor een vergelijkbare Focus met een tellerstand van 100.000km betaal je ruim € 2000,- minder.

Aan de hand van de cijfers uit deze twee steekproeven zie je dat het voor verkopers dus makkelijk is om extra geld te verdienen aan de verkoop van hun auto als ze te km stand terugdraaien.

Het is voor de verkoper volgens de wet verboden om de koper valse informatie te geven over de auto. Of de verkoper zich daar ook iets van aantrekt is nog maar de vraag. Daarom is het voor jou als koper een extra vervelende situatie omdat je niet weet of wel of niet is geknoeid met de teller.

Hoe werkt kilometertellerfraude eigenlijk?


Zoals eerder al gemeld is het terugdraaien van de kilometerstand niet ingewikkeld. Er zijn genoeg personen die voor een klein bedrag je km stand komen terugdraaien. De kosten hiervan bedragen meestal tussen de € 90,- en € 190,- afhankelijk van de auto en de locatie waar ze naartoe moeten komen. Bij de meeste auto's hoeft de teller of het dashboard niet eens uit de auto te worden gehaald. Beide sommige auto's is dit wel aan de orde. De teller wordt aangesloten op een computer of een handmatig apparaat. De software op de computer zal vervolgens de stand terugdraaien naar wat de verkoper wil, aan elke kilometerstand is namelijk een code gekoppeld. De computer kan met behulp van de software opzoek gaan naar de juiste code zodat de autocomputer niet in de war raakt. Het nadeel van een computer is echter wel dat de computer kan worden getraceerd, het is dus niet helemaal veilig. Een handmatig apparaat is voor de fraudeur veiliger, er is geen ingewikkelde software nodig en daarmee ook geen codes, daarnaast is een handmatig apparaat ook niet te traceren.

Zoals je onderhand wellicht begrijpt zijn de financiële voordelen van fraude groot voor de fraudeur. Precies de reden waarom het nog altijd veel wordt gedaan. Los van alle problemen die een onlogische tellerstand kan opleveren is het grote nadeel voor de particulier dat je het van de buitenkant vaak niet kan zien. Immers, er is meestal niet met het dashboard gerommeld en het enige wat veranderd is het getal wat in het scherm wordt getoond.

Wil je weten of er is geknoeid met de stand van de kilometerteller? Lees hier tips hoe je kilometerstandfraude kunt herkennen of doe de NAP kilometerstand check bij ons op de website.