Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Kilometerstand key? Onderhoud en gebruik net zo belangrijk!


Wanneer je een auto bezit, is de kans groot dat je hem langer hoopt te gebruiken dan je vorige auto. De gemiddelde leeftijd van auto's in Nederland is op dit moment 11,6 jaar en de verwachting is dat de levensduur van auto's. Wij van Autoverleden verwachten echter dat deze levensduur in de komende jaren alleen maar zal toenemen en dat onderhoud hierbij een belangrijke rol zal blijven spelen.
Kilometerstand niet de belangrijkste factor voor de gebruiksduur


De gebruiksduur van een auto wordt niet bepaald door de gereden kilometers. De kilometerstand is slechts één indicator voor de conditie van een voertuig. Theoretisch gezien heeft een voertuig dat meer kilometers gereden heeft meer slijtage. Maar een auto met 80.000 kilometers op de teller kan makkelijk slechter zijn dan een auto met 155.000 kilometer. Een auto met een lage kilometerstand die geen regelmatig onderhoud heeft gehad, kan op lange termijn meer problemen veroorzaken. Uiteindelijk is een auto met meer kilometers die regelmatig wordt gereden en goed onderhouden in sommige gevallen een veiligere keuze.

Langere levensduur door moderne technologie


Daar waar vroeger een tellerstand van 100.000 kilometer beschouwd werd als lange levensduur voor een auto, is dit tegenwoordig juist een lage stand. Je kunt nu wel stellen dat deze km stand voor de hedendaagse auto's eerder als midlife beschouwd. De meeste automerken kunnen tegenwoordig, mits goed onderhouden, al snel probleemloos 250.000 tot 300.000 kilometer rijden. Moderne technologie betekent dat auto's betrouwbaarder werken en indien goed onderhouden, jaren mee kunnen zonder grote vervangingen of herstellingen. Omdat de auto's tegenwoordig langer meegaan, is het aantal kilometers een minder belangrijke factor voor het resterende leven.

Voor alsnog zijn de meeste auto's, zeker de occasions van een paar jaar oud, brandstof aangedreven. Dat is in dit verhaal ook ons referentiekader. Voor de nieuwe generatie auto's op elektromotoren is het nog onduidelijk wat veel kilometers is. Er gaan verhalen de ronde van Tesla's die een miljoen kilometers op de teller hebben staan en nog 'vrolijk' rondrijden. Wat veel of weinig kilometers zijn in de toekomst? Tijd zal het leren. Wel zal onderhoud een onherroepelijke rol blijven spelen.

Het belang van periodiek onderhoud


Regelmatig goed onderhoud is de sleutel om een voertuig goed en lang te laten werken. Houd je aan het voorgestelde onderhoudsschema, meestal is dit jaarlijks een klein beurtje en eens per een bepaalde hoeveelheid kilometers groot onderhoud. Goed onderhoud is niet alleen regelmatige olieverversing, maar ook aandacht voor remvloeistof, transmissievloeistof en brandrotatie. Het bijhouden van deze details is erg belangrijk voor het behouden van een goed voortuig.

Denk ook aan productkwaliteit. Een volledig synthetische olie, zoals MAXTRON PCMO, gaat vaak langer mee, doet het werk beter en zorgt ervoor dat de onderdelen soepel bewegen waardoor minder slijtage optreedt. Of wat dacht je van rijstijl? Je auto altijd goed rustig warm-rijden en niet op een koude motor te hoog in de toeren rijden helpt ook voor een langere levensduur. Het zal je dus niet verbazen dat dit de reden is dat auto's van oudere mensen of voor boodschappen gebruikt vaak populairder zijn dan wagens die in trek zijn bij jongelui die eerder geneigd zijn het gas meer in te trappen.

De kilometerstand van een auto is dus een onderdeel van conditie van de auto. Door een auto strikt volgens onderhoudsschema te onderhouden en de auto regelmatig te gebruiken voor gevarieerde afstanden blijft je voertuig enorm lang goed.

Juiste tellerstand wel belangrijk


Alle bovenstaande gegevens zijn alleen betrouwbaar als de kilometerstand in het dashboard overeenkomt met het daadwerkelijk aantal gereden kilometers. Want alleen dan kun je echt iets zeggen over een auto. Als er met de tellerstand gefraudeerd is kun je niet meer vertrouwen op het hele verleden van de auto. Wil jij weten hoe je tellerfraude kunt herkennen? Lees ons artikel "Kilometerstand fraude herkennen en tegengaan".

Auto op het oog? Doe de NAP check zorg ervoor dat je op de opgegeven tellerstand kunt vertrouwen.