Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Car Pass België


De Car Pass is de Belgische variant van onze Nationale Autopas. De Car Pass geeft je inzicht in alle geregistreerde kilometerstanden van een auto en laat je zien of de tellerstand in het dashboard van de auto gelijk is aan het daadwerkelijk gereden aantal kilometers. Ben je van plan om een auto te kopen in België of weet je dat de import auto die jij op het oog hebt oorspronkelijk uit België komt? Dan is het verstandig om verder te lezen. Het is namelijk zo dat er bij zeker 40 procent van de ingevoerde auto's sprake is van fraude. De meeste fraude betreft tellerfraude of BPM fraude door het invoeren van een schadeauto. Daarom is het verstandig om kennis te nemen van de Belgische 'NAP check' zodat je weet wat de Car-Pass voor jou kan betekenen.




Car Pass tegen kilometerfraude


In Nederland kun je gebruik maken van de NAP check om te controleren of de tellerstand van een auto correct is of niet. Dit systeem is de inspiratie geweest voor het tot stand komen van de Belgische variant Car-Pass. Na het succes van stichting Nationale Autopas is Car Pass begonnen met het registreren van kilometerstanden in een centrale database. De kilometerstanden worden ingevoerd door garagebedrijven, schadeherstelbedrijven, bandenservices, autokeringen en nog meer bedrijven in de branche. Al deze bedrijven zijn verplicht om bij elke handeling de tellerstand door in te voeren in het centrale systeem. De registraties worden op basis van het chassisnummer opgeslagen. Hierdoor kan de informatie ook worden overgedragen aan andere landen, want het chassisnummer van een auto verandert nooit.

In Beglië is men niet alleen verplicht om de tellerstanden bij elke handeling te registeren. Men is ook wettelijk verplicht om het certificaat aan te leveren bij de verkoop van een auto. Iets waar men, tot op heden onsuccesvol, in Nederland ook naar toe lijkt te willen met het RDW tellerrapport. In België werkt het systeem wel, maar 100 procent waterdicht is het niet. Want wanneer je voordat je naar de garage gaat de teller terugdraait is dat de nieuw ingevoerde stand in het rapport. Je zal dus altijd, ondanks de kilometerstand controle in de Belgische database, de auto kritisch moeten beoordelen. Echter, het wordt voor fraudeurs wel steeds moeilijker om in eigen land hun slag te slaan. Daarom worden er steeds vaker auto's vanuit België geëxporteerd naar buurlanden, waaronder ook Nederland.

Steeds meer import auto's te koop in Nederland


Steeds vaker worden auto's uit het buitenland geïmporteerd om aan de behoefte van de Nederlandse markt te kunnen voldoen. Handig, want op deze manier komen er dagelijks voldoende occasions op de Nederlandse markt bij. Nog een voordeel is de prijs, over het algemeen zijn ingevoerde wagens voordeliger dan origineel Nederlandse auto's. Als je denkt dat een import auto voordelig is, het kan nog beter want zelf een auto importeren is nog voordeliger onderaan de streep nog voordeliger. Toch is het niet allemaal positief, want hoewel de prijs aantrekkelijk is, blijkt er nogal wat gefraudeerd te worden met ingevoerde auto's. Je betaalt dan in de eerste instantie weinig, maar onderaan de streep ben je dan toch duurder uit. Voornamelijk omdat een auto met bijvoorbeeld teruggedraaide teller of schadehistorie veel onvoorziene kosten met zich mee zal brengen. Meer over fraude bij import auto's lees je hieronder.

Fraude bij import een groot probleem


Zoals in de introductie verteld wordt er massaal gefraudeerd met import auto's. Vooral het terugdraaien van kilometerstanden is een groot probleem. Op het moment dat een auto uit België wordt uitgeschreven en in Nederland bij de RDW wordt aangemeld en een Nederlands kenteken krijgt, wordt de kilometerstand uit het dashboard overgenomen en ingevoerd bij de RDW. Frauderen met tellerstanden is hierdoor kinderlijk eenvoudig en enorm aantrekkelijk voor malafide importeurs en exporteurs. Want door het terugdraaien van de tellerstand kunnen zij de waarde van de auto significant verhogen en hun winstmarge enorm vergroten. Om die reden zijn Nederland en België met elkaar gaan samenwerken. Voor andere landen gaat dit helaas niet op en daarom worden er steeds meer auto's uit bijvoorbeeld Duitsland gehaald, omdat Duitsland geen registratie van tellerstanden doet en al helemaal geen data uitwisseling met andere landen wenst te doen.

Samenwerking Belgische Car Pass met de Rijksdienst Wegverkeer


Om import- en exportfraude tegen te gaan heeft is de Rijksdienst voor het Wegverkeer de samenwerking met Car Pass aangegaan. Want de problemen die wij ondervinden in Nederland, ondervinden onze zuiderburen ook met onze Nederlandse auto's.

De samenwerking betreft een volledige uitwisseling van alle tellerstanden en datums waarop deze zijn geregistreerd tussen beide landen. Een unieke samenwerking die het mogelijk maakt om Nederlandse auto's in België te checken en visa versa.

In België kun je op de Car-Pass zien dat een auto tweedehands is ingevoerd. Dat is ook belangrijk om te weten wanneer je een auto in België koopt om te importeren naar Nederland. Want blijkt de auto tweedehands uit het buitenland te zijn geïmporteerd, dan zal de vermelding 'Dit voertuig werd tweedehands ingevoerd uit het buitenland.' worden gegeven. Ofwel de datum eerste ingebruikname is recenter dan de datum eerste inschrijving in België. Zie je dit? Dan weet je dat je moet gaan opletten. De kans is dan aanzienlijk dat iemand je probeert op te lichten.

Zoals je leest zijn er nog altijd kansen genoeg voor fraudeurs. Toch hebben Nederland en België samen een strategische stap vooruitgezet in de strijd tegen tellerfraude. Om je meer inzicht te geven in het Belgische rapport en systeem gaan we je nu alles vertellen over het kopen en verkopen van een occasion met de Car-Pass in België.

Occasion kopen met de Car-Pass


In België is de verkoper van een auto wettelijk verplicht om de Car-Pass bij de verkoop over te dragen. Deze wetgeving geldt voor zowel particuliere als zakelijke verkopers. Het maakt dus geen verschil of je bij iemand thuis een occasion overneemt of bij een garagebedrijf. Elke verkoper moet dit document aanleveren. De Car-Pass mag niet ouder dan twee maanden zijn en laat alle kilometerstanden en datums waarom deze geregistreerd zijn zien. Wil je verkoper geen document aanleveren of heb je een auto zonder Car-Pass gekocht? Dan kun je de koop laten ontbinden op grond van een ongeldige verkoop. Je kunt dan je geld terugeisen.

Auto kopen bij de professional


Professionele autobedrijven of handelaren zijn wettelijk verplicht om de gegevens op het certificaat in de advertentie en showroom te tonen. De garagehouder of handelaar kan deze gegevens digitaal opvragen en tonen onder het 'Check Car-Pass' logo. Klik je op het logo in de advertentie dan zie je direct de meest actuele informatie over de auto. Handig om te weten, want zo kun je voordat je de auto gaat bezichtigen al controleren of de autohistorie betrouwbaar is of niet. Beslis je de auto te kopen, dan is de verkoper nog wel altijd verplicht om bij de overdracht de officiële Car-Pass aan te leveren.

Het online Car-Pass OK label


Op dit moment werken de websites Autoscout24, Autovlan en Vroom mee aan het OK label. Staat een auto op internet te koop aangeboden en staat dit label bij het zoekertje op de website, dan is de kilometerstand zoals in de advertentie aangegeven logisch.

Test de echtheid van het document


Levert de verkoper alles netjes aan? Dan is het nog wel verstandig op de echtheid van het rapport te testen op de website van car-pass.be. Je voert daar het certificaatnummer in en krijgt direct te zien of het een echt document is. Tevens is het document op speciaal papier gedrukt om fraude tegen te gaan.

Occasion verkopen met de Car-Pass


Ben je de eigenaar van een auto die in België geregistreerd staat? Dan ben je, tenzij de koper een professionele handelaar is, verplicht om de Car-Pass aan te vragen en aan te leveren bij de verkoop van de auto. Verkoop je de auto aan een particulier en lever je niet het officiële document van minder dan twee maanden oud aan? Dan kan de koper de koop achteraf altijd terugdraaien en zijn geld terugeisen. Het is daarom van essentieel belang dat je bij de koopovereenkomst ook laat tekenen voor ontvangst van de Car-Pass.

Waar haal ik de Car-Pass vandaan?


Je krijgt het officiële document bij de eveneens verplichte autokeuring voor verkoop. Want voordat je een auto verkoopt moet je een tweedehandskeuring laten uitvoeren voordat de koper de wagen überhaupt kan inschrijven. Slaagt de auto voor de keuring? Dan drukt de inspecteur direct ook de Car-Pass voor je af.

Wat kost de Car-Pass?


De prijs voor het officiële document is 7,50 euro. Wanneer het document minder dan 4 kilometerregistraties bevat is deze gratis. Het document is 2 maanden rechtsgeldig.

Als Nederlander een occasion kopen in België?


Wil je als Nederlander een occasion kopen in België, dan heb je op deze pagina alle informatie gevonden die je nodig hebt om de km stand van de auto te controleren die in België te koop wordt aangeboden. Koop je in Nederland een auto en wordt er aangegeven dat het een import auto is. Dan is het slim om na te gaan of deze toevallig uit België is geïmporteerd. Blijkt dit het geval, dan weet je dat er ergens een Car-Pass aanwezig moet zijn en dat de tellerstandhistorie ook bij de RDW is doorgegeven. Je kunt de Belgische registraties dan ook controleren in het RDW tellerrapport.

Is de auto uit een ander land geïmporteerd? Dan is de kans op fraude groot.

 

Extra Informatie